Ett urval av tidigare scensalonger.
Repertoar
"Jag är sjuk av kärlek"
av Julia Romanowska fritt baserat på texter av huvudsakligen Elfriede Jelinek & Höga Visan
Denna föreställning bygger fritt på texter ur Elfriede Jelineks roman Lusten och Höga Visan. Jelinek, en österrikisk författare, mottog nobelpriset i litteratur 2004 för sin ”musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt". Samhällskritiken är bitande: ”Med patetiska anklagelser kommer man ingen vart. Det bästa botemedlet är att överdriva verkligheten tills den blir grotesk” säger Jelinek.
Höga Visan är en bok i Gamla testamentet som rent litterärt ses som en profan kärlekslyrik. Den är utan tvivel en av den antika litteraturens pärlor. Höga Visan beskriver en kärlek mellan en man och en kvinna, en kärlek som söker och finner, som upplever misstag och överraskningar, som övervinner alla hinder och bryter genom allt motstånd, en kärlek som "är starkare än döden". Men hur ska den egentligen tolkas och förstås?
"Ett litet stycke evighet"
av Julia Romanowska fritt baserat på texter av huvudsakligen Etty Hillesum
Denna föreställning bygger fritt på huvudsakligen texter ur Etty Hillesums 11 dagböcker och brev samlade i ett urval i Det förstörda livet: dagböcker 1941–43. Etty Hillesum är en holländsk judinna som mördades i Auschwitz, 29 år gammal. Boken publicerades först på 80-talet och väckte stor internationell uppmärksamhet. Etty Hillesum är okonventionell, politiskt medveten, passionerad och erotiskt frigjord med en intellektuell skärpa och en stor konstnärlig litterärtalang. Mitt under Förintelsen inleder hon en relation med sin terapeut som fördjupas till en hängiven kärlek. Hillesum hade en kristallklar insikt om situationen: ”Det är vår totala förintelse som är målet” skriver hon 3 juli 1942. Vad är det som gör att en människa kan bibehålla sin moraliska kompass, värdighet och tro på medmänsklighet under de vidrigaste omständigheterna?
"Ty man bör alltid förenkla"
av Julia Romanowska fritt baserat på texter av huvudsakligen Georges Perec & E.M. Cioran
Denna föreställning bygger fritt på huvudsakligen texter ur Georges Perecs verk "Löneförhöjningen: eller hur du, oavsett sanitära, psykologiska, klimatologiska, ekonomiska eller andra omständigheter, maximerar dina chanser när du ber din avdelningschef om uppjustering av din lönenivå." Den franske författaren var medlem i litteraturrörelsen OuLiPo, ett sällskap där författare och matematiker studerade "befintliga matematiska metoder för författandet av skönlitteratur samt för att utveckla nya". Bland hans mest kända verk ingår Försvinna, skriven helt utan bokstaven "e" och Livet en bruksanvisning. Perecs texter präglas av omisskännlig humor.
Även andra texter vävs in i denna schibboletföreställning. Bland annat av Emil Cioran, en rumänsk-fransk filosof som debuterade 1934 med boken På förtvivlans krön. Corian betraktas som en av vår tids stora moralfilosofer, "en förtvivlans och skymningens tänkare". "I denna stund känner jag ett oavvisligt behov av att skrika, av att ge till ett tjut som skulle fylla universum med förfäran. Jag känner hur ett makalöst dån stiger inom mig,och jag frågar mig varför det inte utplånar denna värld."?
"Att känna allt på alla sätt"
av Julia Romanowska fritt baserat på texter av huvudsakligen Fernando Pessoa
Denna föreställning bygger fritt på huvudsakligen texter ur Fernando Pessoas verk Orons bok. Den häpnadsväckande poeten Fernando Pessoa (1888–1935) räknas som Portugals främste modernist. Han är ensam i sitt slag i världslitteraturen och hans författarskap är en egen litteraturform. Han själv kan se sig som en fantastisk diktskapelse. Han experimenterade med dekonstruktion av personligheten och skapade ett antal heteronymer – hans olika diktjag – skilda individer med olika personligheter, utseende, livsöden och författarstilar. Pessoa arbetade som kulturkritiker, medverkade i fler än 40 modernistiska tidskrifter, skrev poesi och prosa och var även översättare. För att överleva tvingades han ta kontorsarbete. Det är en gåta hur han kunde kombinera det med sina spritvanor (nåväl, han drack ihjäl sig 47 år gammal) och dessutom skriva så kolossalt mycket. Vid sin död efterlämnade han 30 000 manuskriptblad.
"Än det ena, än det andra"
av Julia Romanowska fritt baserat på texter av huvudsakligen Lev Rubinstein, Fjodor Dostojevskij & Vladimir Majakovskij
Denna föreställning bygger fritt på huvudsakligen texter ur Lev Rubinsteins Tiden går och Fjodor Dostojevskij Anteckningar från källarhålet. Lev Rubinsteins, den legendariske konceptpoeten, essäisten och humoristen, är en udda figur i postsovjetiska litteraturen. En text av honom ser inte ut som en vanlig bok utan som en stapel katalogkort. Rubinsteins ”stora kartotek” bildar en kedja av minimalistiska textfragment som väntar på att tydas av läsarens fantasi.
Fjodor Dostojevskij är en av Rysslands största författare. Han skapade den psykologiska romanen. Boken Anteckningar från källarhålet rymmer djupa existentiella problem: förhållandet mellan förnuft och vilja, att tro det orimliga, människans rätt och skyldighet mm.
Vladimir Majakovskij är en rysk poet och bildkonstnär. En av de främsta representanterna för den poetiska futurismen under det tidiga 1900-talet. "Att inte älska är hemskt, att inte våga älska är värre ändå."
"Jag stod i gyllene skor"
av Julia Romanowska fritt baserat på texter av huvudsakligen Else Lasker-Schüler
Denna föreställning bygger fritt på huvudsakligen dikter av Else Lasker-Schüler. Lasker-Schüler var en mycket känd, excentrisk och också omstridd konstnär och litterär personlighet före och efter första världskriget. Trots att hon räknas till de stora poeterna är hon praktiskt taget okänd i Sverige. Hon har skrivit några av de vackraste kärleksdikterna som finns på det tyska språket och hör idag till den tyska litterära kanon. Det kommer ständigt nya tonsättningar av hennes poesi.
Rachel Galinne har komponerat sångcykeln Schwarze Gesänge till texter av Lasker-Schüler. Rachel Galinne är en svensk-israelisk kompositör vars orkesterverk framförts av bland annat Israels Filharmoniska Orkester och Sveriges Radios Symfoniorkester och vars kammarmusikverk spelas på internationella festivaler. Sångcykeln Schwarze Gesänge har man jämfört med Schuberts lieder.