Ett sammanförande av konst, ledarskap, psykologi och biologi.
Schibboletexperimentet
I ett unikt forskningsexperiment vid Karolinska Institutet ställdes en grupp chefer inför ett nytt ledarskapskoncept, Schibboletkonceptet. Konfronterade med livets mest fundamentala och smärtsamma frågor, genom konstens omstörtande värld, omprövade cheferna radikalt sin självbild och världsbild, och synen på makt och ansvar. Uppföljningen visade att även medarbetare påverkades djupt av chefernas ändrade förhållningsätt. Deras psykiska mående förbättrades, vilket också bekräftats biologiskt genom mätningen av nivåer av det livgivande, regenerativa hormonet DHEA-s i blodet.
Schibboletexperimentet var ett resultat av samarbetet mellan Karolinska Institutet, Stressforskningsinstitutet, Försvarshögskolan, Akershus University College och Flygvapnets luftstridsskola samt Kungliga Dramatiska Teatern. Totalt ingick omkring 250 personer i studien, varav 50 chefer och 200 underlydande medarbetare. Det var en tvärvetenskaplig, kontrollerad, randomiserad interventionsstudie där två olika ettåriga ledarskapsprogram utvärderades mot varandra: det konstnärliga Schibboletkonceptet jämfördes med kontrollgruppens klassiska program i Försvarsmaktens regi.
Utvärderingen visade slående skillnader mellan effekter av de bägge programmen. Skillnaderna framträdde tydligast i en långsiktig uppföljningen, vilket tyder på mer bestående effekter. Schibboletprogrammet visade sig motarbeta destruktiva tendenser hos deltagande chefer och resulterade i att medarbetarnas psykologiska och neurobiologiska stressnivå minskade, självkänsla och känsla av agens ökade. Kontrollgruppens traditionella program visade däremot en motsatt effekt med flera negativa konsekvenser för chefer och deras medarbetare.
Utvärderingsmodellen var rigorös och komplex med flera evalueringsnivåer och omfattade psykologiska, sociologiska, beteendemässiga och biologiska markörer. Detta gjorde det möjligt att ringa in en kedja av komplicerade samband. Effekterna på chefernas beteende, personlighet och hälsotillstånd analyserades samt även neurobiologiska förändringar via blodprover för att mäta halterna av hormoner relaterade till stress. Dessutom skattade fyra medarbetare sina chefens beteenden. Därutöver följdes själva medarbetarna upp med psykologiska, neurobiologiska och beteendemässiga markörer.
Schibboletstudien resulterade i en avhandling Improving Leadership through the Power framlagd vid Neurovetenskapliga institutionen, Karolinska Institutet år 2014 av Julia Romanowska. Det gav vidare upphov till fortsatt forskning och nya publikationer. Forskningen finns sammanfattad i boken Schibboleteffekten: ledarskap, konsten och människans ansvar.
Schibboletexperimentet är den första och hittills enda forskningsstudie i den internationella vetenskapliga litteraturen som sammanför separata områden som konst, ledarskap, psykologi och biologi samt undersöker överförda effekter från ledare till medarbetare.
De publicerade forskningsresultaten har granskats och framhävts som Nya fynd och fick en ”must read”, ”very good ”-rekommendation från H1 Connect, en plattform där världsledande experter sätter ljus på banbrytande forskningsstudier.
Ett mirakel har inträffat. Konstupplevelsen som katharsis med dess förädlande verkan har nu för första gången bevisats medicinskt och psykologiskt. Detta unika, välbelagda och högst märkliga resultat visar att estetiken har en stor etisk potential. Ordet schibbolet syftar historiskt på åtkomstkod, och Romanowskas forskning ger oss en nyckel till sociala och organisatoriska förbättringar och ett mer empatiskt framtida samhälle. Musikdramat överträffar alla hälsokurer.
Anders Hallgren
Docent, författare & Advisor at Harvard Alumni Career Network
Aristoteles påstod att man blev en bättre människa av att se tragedi på teatern. Att konsten kunde hela var en mycket vacker tanke. Lite för vacker för att vara sann. Ingen har väl någonsin trott att den skulle kunna bevisas, allra minst med hjälp av blodprov på chefer och deras anställda. Julia Romanowskas snillrika experiment borde studeras av alla som har med människor att göra.
Maciej Zaremba
Författare & journalist
Julia Romanowskas forskning om konstens betydelse för ledaren har givit mig som regissör inte bara igenkännandets glädje utan också övertygelse om att vi konstnärer och samhällsmedborgare måste höja våra röster för alla utbildningsvägar som ö k a r vår empatiska förmåga. Arbetet med schibboleteffekten är djupt omskakande grundforskning och boken med samma namn sveper läsaren med: hur ser vårt ansvar för varandra ut? Vårt samvete behöver hjälp.
Suzanne Osten
Regissör & professor
Termen Schibboleteffekten
/ʃɪˈboʊlət ɛˈfɛktən/
Schibboleteffekten har skrivits in som begrepp i Natur & Kulturs Psykologilexikon.