Julia Romanowska bjuder på häpnadsväckande beskrivningar av hur chefer utsätts för konstens omstörtande värld. Med förundran läser jag en bok jag letat efter. Den berör den mest humanistiska forskningsfråga jag läst på länge: Hur jag utvecklas genom att se Dig. Trots att boken är faktaspäckad är allt vackert och tydligt skrivet. Maktens människor borde kasta sig över detta.
Suzanne Osten
Regissör & professor
Boken ställer bitvis stora krav på läsaren då vissa avsnitt är starkt berörande och andra tycks teckna en djupgående civilisationskritik. Den är unik och angelägen i utbildningsvärlden då utbildningsinnehåll inte står i fokus utan »människan bakom«, ett försummat perspektiv som är relevant inte bara för ledare utan även viktigt inom människovårdande yrken där relationen till den Andre är central, särskilt i ett tidevarv där »värdegrund« riskerar att bli ett tomt honnörsord och »redskap« är honnörsordet i metodutvecklingen.
Björn Wrangsjö
docent i psykiatri och psykoanalityker i Tidskriften för Svensk Psykiatri
Resultatet är häpnadsväckande och borde räcka för att uppmana till läsning av boken. Varje sida öppnar för ovärderliga insikter och lägger grund för en verklig och djup förändring… Kritiskt granskas vår önskan om förenklingar, vårt instrumentella sätt att se på andra, våra manipulationer och narcissism, vårt undvikande av svåra känslor och vår ovilja att förstå andra.
Stella Cizinksy
överläkare, verksamhetschef, Universitetssjukhuset Örebro
En bok om ledarskap, konsten och människans ansvar.
Schibboleteffekten
Boken Schibboleteffekten tar sin utgångspunkt i schibboletexperimentet och dess effekter. Den är ett annorlunda bidrag till ledarskapslitteraturen och tillför en ny kunskap som inte funnits tillgänglig i fackboksform sedan tidigare. Boken kombinerar vetenskapliga fakta med starka känslomässiga berättelser, vilket öppnar för djupa insikter i vad det innebär att vara människa och ledare. I fokus står människan bakom ledarrollen som ett moraliskt subjekt och mänsklig värdighet och ansvarstagande är nyckelord. Läsaren bjuds in att vandra genom skilda kunskapsområden, från ledarskap, psykologi och biologi till filosofi, estetik, etik och pedagogik, vilket ger en rikare förståelse för de olika dimensioner i ledarskapet. En kritisk blick riktas mot ledarskapsideal och den instrumentella etik som formar dagens organisationer och ledarskap. Boken betonar ansvar, en tyngdpunktsförskjutning bort från ledarskapets makt genom »strategier« till ett etiskt ansvarstagande ledarskap.
Schibboleteffekten lyfter fram och levandegöra olika perspektiv, sidor av verkligheten som inte alls, eller i varje fall alldeles för lite, uppmärksammas i ledarskapsutvecklingssammanhang. På det sättet utpekas kärnan i vad som egentligen händer i den mellanmänskliga realiteten i maktutövningens dynamik. Nya frågor om det som är mest fundamentalt i ledarskapet och ledarskapsutvecklingen ställs. Frågor kring makt, ansvar, övergrepp, skuld och det medmänskliga. Utan förståelse för människans villkor som inkluderar de mörka sidorna av mänskligheten kan ledarskapets verkliga natur inte riktigt förstås, och man kan heller inte finna adekvata sätt att motverka dess destruktivitet.
Boken diskuterar i en aktivt reflekterande och argumenterande ton. De negativa effekterna av kontrollgruppens traditionella program samt de positiva av det konstnärliga Schibboletkonceptet belyses. Läsaren får tillgång till ett sällsynt subjektivt inifrånperspektiv som avslöjar komplexa psykologiska processer initierade av schibboletprogrammet.
Ett nytt begrepp estemetik – en integration av estetiska, emotionella och etiska dimensionen – introduceras. För att söka förståelse för de transformativa villkor som ledde till positiva effekter av Schibboletkonceptet presenteras det estemetiska transformationskonceptet. Chefernas förändrande hållning med vändning från makt till ansvar både i liv och ledarskap, det estemetiska förhållningssättet, diskuteras i ljuset av forskningsempirin. Boken argumenterar för en alternativ estemetisk (anti-)pedagogik. Därtill finns några av schibboletexperimentets deltagares reflektioner, tio år senare, insprängda på olika ställen i boken.
Den mediala uppmärksamheten och försäljningsframgångar vittnar om att boken har lyckats fånga ett särskilt intresse i samtiden och nå en bredare läsekrets. Schibboleteffekten diskuteras på vetenskapliga seminarier, används som studielitteratur och inspirerar till konferenser och workshops. Boken tilldelades Kulturrådets litteraturstöd som ges till litteratur av hög kvalitet och distribuerades till 286 bibliotek runt om i Sverige. Erik Wikberg, ordförande i Kulturrådets arbetsgrupp för facklitteratur har utsett Schibboleteffekten som exempel på en bra och stark fackbok med ett ovanligt känslomässigt tilltal.
4:e tryckningen publicerad.
Boken
För mig innebär den här boken en vändpunkt i min egen syn på chefer och ledarskap. Boken har öppnat mina och många andras ögon för vad som hela tiden legat där framför oss och bara väntat på att förverkligas: ett mänskligt ledarskap!